Neuropati – når nerverne gør ondt
Nervesmerter kan give voldsomme smerter, kan have mange årsager og være af forskellige typer. Det officielle navn er neuropati. Neuropati er populært sagt at have dårlige nerver. Men i en helt anden og mere konkret betydning end den vi normalt forbinder med ”dårlige nerver”. Neuropati er smerter der er opstået som resultat af en skade på én eller flere nerver – enten i rygmarv eller hjerne (centrale neuropatier) eller i arme og ben (perifere neuropatier).
Nerveskader kan skyldes mange ting. Sidder skaden i rygmarven eller hjernen, kan årsagen blandt andet være sygdomme som dissemineret sclerose, eller forgiftninger der angriber især i rygmarven og hjernen.

Urolige Ben


Du kender sikkert fornemmelse, når du ligger i sengen om aftenen og ikke kan finde ro i fødder og ben. En underlig uro, hvor du ikke rigtig kan ligge stille. Det behøves ikke være vigtigt, men hvis du oplever det hver aften over en længere periode, bør du måske være opmærksom på det. Især hvis uroen udvikler sig til en følelse af prikken og stikken.

Prikken og stikken


Én ting er uro i ben og fødder, når du skal sove. En anden er, hvis du oplever en kontinuerlig prikken og stikken, måske kombineret med nogle små lejlighedsvise jag af smerte eller ukontrollable bevægelser. Prikken, stikken og smerter kan være en symptom på neuropati i ben og fødder. Nogle beskriver det også som en slags "summen" i fødderne.


Varme og kulde


Hvis dine fødder og underben føles varmere eller koldere end normalt og over en lægenere periode bør du tage det alvorligt. Det kan dels være en følge af blodgennemstrømningen, men også af neuropatien. Problemer med nervebanerne kan nemlig også have indvirkning på hvordan du oplever kulde og varme og hvor hurtigt du mærker omstillingen mellem dem varme og kolde omgivelser.


At gå på vat


Selvom det ligger i forlængelse af følelsesløshed, kan fornemmelsen af at "gå på vat" være lidt anderledes. Du kan sagtens have følelse under dine fødder, som ikke afsløres ved den enkle følelsestest hos lægen. At "gå på vat" kan siges at minde lidt om den aftagende bedøvelse du har får hos tandlægen - selvom du i virkeligheden godt kan mærke noget når du rører din kind, føles den en smule "tyk" eller "tung". Sådan kan det være med dine fødder.


Svigtende styrke


Hvis du oplever svigtende styrke i dine ben, kan det være tegn på en begyndende neuropati. Du kan måske ikke løbe så hurtigt eller hoppe så højt som tidligere eller måske føles det bare lidt "forkert" når du anstrænger musklerne i benene. Mange oplever at de på en måde bliver "svagere" eller mere "stive" i muskulaturen, især i underben og fødder.


Over-følsomhed


Mange med neuropati oplever også en fornemmelse af at være særlig følsom på deres ben og fødder. Det er en følelse af ømhed, der minder lidt om muskelsmerter dagen efter en større muskelanstrengelse og som gør, at selv lette berøringer og trykpåvirkninger kan gøre ondt.


Sig det til lægen


Alle overnstående symptomer behøver ikke være tegn på at du har neuropati. Især ikke, hvis du kun oplever dem i en kortere periode. Det er dog altid en god idé at nævne det for lægen når du er til kontrol, så han/hun kan træffe de rigtige beslutninger.

Støt Neuropatiforeningen

At drive Neuropatiforeningen koster mere end blot engagement. Har du lyst til at støtte med en skilling, kan du gøre det på MobilePay på:

 

MobilePay Logo2

Ingen donation er for lille - 10, 20 eller 100 kroner modtages med kyshånd.

Har du lyst til at sponsorere eller støtte på anden vis, læs mere her